Nieuw projectje van Annelies van Een Lepeltje Lekkers en mezelf: de zoektocht naar de meest creamy (én lekkere natuurlijk) hummus! We maken een reeks op instagram genaamd ‘Spijs rond de wereld’ en dit was ons nieuwste experiment!
Want hoe vaak heb jij al korrelige, flauwe hummus gegeten? (I blame you, aperopottekes van de supermarkt!)
Tijdens de zoektocht zijn we tot deze conclusies gekomen:
- Gebruik gedroogde kikkererwten (en niet voorgekookte uit blik). Veel mensen gaan dit niet graag horen, maar ’t is zó hard de moeite! Akkoord, het duurt wat langer (je moet ze namelijk een dag op voorhand weken), maar zeggen :”da’s kei veel werk”, dat is echt geen excuus! Kikkererwten in een kookpot kappen, onder water zetten, een deksel erop zetten en er dan 24u niet meer naar kijken, dat valt toch kei goed mee!
- Volgende stap is je kikkererwten koken. Again: echt niet veel werk: voeg een schepje bicarbonaat toe aan je geweekte kikkerwten en zet ze op het vuur. Laat 1 uur koken en klaar! Schuim eventueel af en toe af. Die bicarbonaat voeg je toe, zodat de velletjes van de kikkererwten mooi zacht worden en gemakkelijk verpulveren in je blender. Je platgekookte kikkererwten gaan er bij deze stap trouwens echt niet lekker uitzien, maar ik beloof je: dat komt helemaal goed!
- Pers of plet een teentje knoflook en meng met citroensap: het zuur van de citroen gaat ervoor zorgen dat de knoflook beter verteerbaar is en ook beter blenden bij de hummus.
- Eens de kikkererwten goed platgekookt zijn, giet je ze af. Schep over in een krachtige blender. Blend je kikkererwten warm, dan gaan ze beter mixen. Nu gaan we de smaakmakers toevoegen: tahin (gebruik véél, ongeveer de helft van de hoeveelheid kikkererwten), de citroen met knoflook, komijn en zout.
- Tijdens het blenden: voeg een ijsblokje toe. Dit gaat ervoor zorgen dat je blender niet oververhit en ook weer die creamy textuur. Overdrijf wel niet met ijsblokjes, anders zal je hummus op den duur te waterig worden.
- Nu is het een heel belangrijk moment: proef goed! Je kan naar smaak extra citroensap, zout, komijn, peper (gebruik witte peper, dan zie je geen zwarte puntjes in je hummus!) en extra vierge olijfolie. Over olijfolie is trouwens veel discussie of die in hummus hoort of niet. Ik dacht vroeger dat je er héél veel moest indoen, maar dat is dus niet het geval! Annelies en ik gebruikten nu maar een heel klein beetje.
- Schep je hummus in een schaal of diep bord en wrijf goed uit. Je kan je hummus serveren met gewoon een likje olijfolie en wat za’atar maar ook kiezen voor een lekkere topping. Wij gingen voor gebakken oesterzwammen en courgettes met pijnboompitten, feta en za’atar. Zalig! Zeker met stukjes zuurdesembrood (of pita of platbrood) om te dippen. Ik vond ook nog za’atar croissantjes bij Lina’s Bakkerij, ook heerlijk erbij!
Voilà, je vindt het filmpje ook op ze socials, en hierbij het recept!
De meest creamy hummus
Hoe maak je de meest creamy hummus? Volg ons tips & tricks!
Ingrediënten
- 150 gr gedroogde kikkererwten
- 2 kl bicarbonaat
- 150 ml tahin
- 1 citroen (+ extra eventueel)
- 1 teen knoflook
- 2 kl komijn
- zout
- witte peper
- ijsblokjes
- extra vierge olijfolie (optioneel)
Topping
- 1 courgette
- 250 gr oesterzwammen
- 2 teentjes knoflook
- 50 gr feta
- 20 gr pijnboompitten
- olijfolie
- extra vierge olijfolie
- peper en zout
- za'atar
- brood (zuurdesembrood, pita, platbrood,…)
- koriander of platte peterselie
Instructies
- Een dag op voorhand: schenk de kikkererwten in een kookpot en zet onder met water. Zet een deksel op de pot en laat 24u weken.
- Voeg bicarbonaat toe aan het water. Zet de kookpot op het vuur en laat 1 uur koken, tot de kikkererwten heel plat zijn (ziet er niet uit, maar komt goed!). Schuim af en toe af. Giet af.
- Pers het citroensap. Rasp de knoflook erbij. Zet even opzij.
- Schenk de gekookte kikkererwten in een blender. Voeg de tahin, citroen met knoflook, komijn en zout toe. Mix tot een egale massa. Voeg tijdens het mixen een ijsblokje (of 2) toe.
- Proef en kruid goed bij met citroensap, komijn, eventueel olijfolie en zwarte peper. Schep over in een diepe schaal en strijk mooi uit. Schenk er wat extra vierge olijfolie over.
Topping
- Snijd de courgette in hapklare stukjes. Scheur de oesterzwammen in reepjes. Pers de knoflook. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de courgette, champignons, knoflook en pijnboompitten mooi aan. Kruid met zout en zwarte peper.
- Schep de topping bovenop de hummus en werk af met verkruimelde feta, za'atar en een takje koriander of platte peterselie. Serveer met brood. Smakelijk!
Ontdek nog meer van onze kookexperimenten: