Eén van mijn favoriete Thaise gerechten in ongetwijfeld tom kha kai: kokossoep met kip, galanga, citroengras en kaffir-limoenblaadjes. Zo goed in balans van smaken en echt ‘comforting’. Een tijdje geleden at ik vongole schelpjes in tom kha bij Old Boy in Brussel (dikke aanrader, zeker op je eetlijstje zetten!), en ik vond dat zo’n geweldig idee, dat ik het thuis ook eens wilde proberen! Ze serveerden er ook een kruidenolie bij, die mengde dan zo schoon in bubbeltjes met de kokossaus, echt heerlijk!
Thuis zelf maken dus. Voor tom kha heb je wat ingrediënten nodig van de Aziatische supermarkt: voornamelijk galanga (familie van gember, maar niet zomaar te vervangen) en kaffir-limoenblaadjes. Het goede nieuws is dat je ze beide heel gemakkelijk kan invriezen, de kaffir-limoenblaadjes worden zelfs in de diepvriesafdeling verkocht. Een alternatief is ’tom kha pasta’, die vind je ook weer in de Aziatische supermarkt (of misschien ook wel bij AH en online natuurlijk), maar kan je gewoon in de voorraadkast bewaren (als ie nog niet geopend is) en is echt wel goed van smaak!
Weinig excuses dus om deze eens niet op het menu te zetten ;-). Ik kookte er trouwens ook nog noedels bij, om echt een Thai style ‘pasta vongole’ te hebben. Of ik vind dit eigenlijk ook een heel geschikt voorgerecht tijdens de feestdagen, het is ook nog eens heel gemakkelijk en snel om te maken. Met dank aan Malinee die me hielp om de juiste benaming ook te zoeken: Tom kha thalay (thalay = zee, zeevruchten), of tom kha hoy (zeevruchten) kan ook, maar thalay klinkt nog net iets mooier?
Thai vongole: “Tom kha thalay”
Ingrediënten
- 500 gr kokkels of venusschelpen
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 2 stengels citroengras
- 1 stuk galanga (optioneel, te koop in de Thaise winkel)
- 1 rode puntpaprika
- 100 gr kerstomaten
- scheutje sesamolie (of arachideolie)
- 1 el tom kha pasta (te koop in de Thaise winkel)
- 400 ml kokosmelk
- 5 kaffir-limoenblaadjes (diepvries in de Aziatische winkel)
- 150 gr udon-noedels (of eiernoedels)
- 1 limoen
- 1 el vissaus
- 100 gr zeekraal
- enkele takjes koriander
- enkele Thaise chilipepertjes (rawit) (optioneel)
Korianderolie
- 20 gr koriander
- 50 ml neutrale olie
Instructies
- Kuis en week de kokkels in water met wat zout. Verwijder exemplaren die komen bovendrijven.
- Korianderolie: blancheer de koriander (met steeltjes en al) heel kort in kokend water. Giet af en dep goed droog. Doe de koriander samen met de olie in een keukenrobot en mix heel fijn. Zeef door een stukje keukenpapier of een koffiefilter. Schenk in een spuitflesje.
- Snijd de sjalot in ringen. Snijd de knoflook in fijne plakjes. Kneus het citroengras. Snijd de galanga in plakjes (schillen hoeft niet). Halveer de puntpaprika, verwijder de zaadjes en snijd in plakjes. Halveer de kerstomaten.
- Verhit een scheutje sesamolie in een kookpot en voeg de sjalot, knoflook, galanga en het citroengras toe. Stoof enkele minuten. Voeg dan de tom kha pasta, kokkels, puntpaprika, kokosmelk en kaffir-limoenblaadjes toe. Roer goed om en zet een deksel op de pot. Laat 5-7 min. stoven op middelhoog vuur. Roer af en toe voorzichtig om. Voeg de kerstomaten toe en laat nog 1 min. doorwarmen.
- Kook ondertussen de udon-noedels gaar.
- Controleer of de schelpjes opengekomen zijn. Proef en kruid bij met een kneepje limoensap en vissaus. Snijd de rest van de limoen in partjes.
- Verdeel de zeekraal in kommen en schep de tom kha erbij. Werk af met korianderolie en takjes koriander. Serveer partjes limoen, de noedels en chilipepertjes erbij.